vineri, 12 februarie 2016

     Tanar adolescent,
sunt exact ca tine, in cautare de idei, mai mult pierduta. Incerc sa ma cunosc, sa stiu ce vreau. Este usor sa spun astazi, da vreau sa fiu medic, dar fiecare zi aduce schimbari. Nu mai sunt aceiasi persoana care am fost ieri si nici nu voi mai fi cea care sunt astazi. Ca urmare a acestor transformari, ce imi doresc astazi, probabil, se va modifica. 
    Este normal sa te sperie schimbarea. In ultimele luni pot sa spun ca nu ma mai recunosc . Inainte imi pasa de toata lumea si uitam de mine, dar de ceva timp incerc sa ma pun pe primul plan, in fond daca eu nu ma gandesc la mine cine o va face? Am fost dezamagita de multi oameni, si probabil ca prin asta trece multa lume, dar e okey, asta ne face sa fim mai puternici. Mi-am schimbat prietenii sau, mai degraba, ar trebui sa recunosc ca viata mi-a aruncat in cale oameni potriviti . Am invatat sa fiu mai diplomata si sa ma controlez, sa nu am incredere in toti si ca uneori este mai bine sa tii pentru tine.
    Este normal sa simti ca nu apartii cuiva sau unui anturaj. Nu e trist sa stai singur, asa poti sa petreci mai mult timp cu tine, sa te cunosti si astfel vei ajunge sa te intelegi. In perioada pe care am petrecut-o singura am putut sa ii observ pe ceilalti si comportamentul lor, care mi-a aratat cat de mult am gresit si cat mai am de invatat.
    Este normal sa fii diferit. Tu esti tu, diferit de altii, unic prin propria existenta. Important e sa nu te ascunzi in spatele unor masti pentru a face pe plac altora. Daca cineva nu te place nu trebui sa faci nimic in legatura cu asta.
   Nu trebuie sa te sperii de ce se intampla astazi, maine e o zi noua, poti sa incerci din nou. Ziua de azi nu iti poate schimba toata viata, poate doar o perioada din ea. Pana la urma, e okey sa nu stii ce vrei sa faci cu restul vietii tale astazi, mai ai timp sa te hotarasti sau poate chiar viata iti va arata drumul pe care ar trebui sa-l urmezi. Multi adolescenti spun azi eu vreau sa devin..., o mare parte se vor razgandi.
     Chiar daca se spune ca timpul le rezolva pe toate, nu trebuie sa stai pe canapea, sa te uiti la seriale si sa astepti ca totul sa se rezolve de la sine. Ridica-te si experimenteaza, incearca sa te cunosti si sa-ti gasesti drumul potrivit!
      Dar daca nu descoperi la timp?
    

sâmbătă, 1 noiembrie 2014

Femeia

     Conform dexului, femeia este definita astfel: "persoana adulta de sex feminin" sau "persoana de sex feminin casatorita". Ei bine, eu cred ca ea este mult mai mult de atat.
      La inceputul istoriei femeia nu avea niciun drept, era inferioara barbatului. Telul ei in viata era sa se casatoreasca cu un barbat ales de parinti. Dupa ce isi gasea "jumatatea" totul era simplu. In primul rand, ea trebuia sa aiba grija de el, apoi urma gospodaria si in final nasterea a + 10 plozi. Deci sarcinile femeii era chiar usoare.
      Pana in 1918,  barbatii conduceau tot. In acel an, femeia a fost auzita si si-a primit drepturi democratice. Pe langa asta, ea putea avea un loc de munca, dar era platita mult mai putin decat un barbat.Totusi, cu putinul pe care il avea, ea putea sa fie independenta.Dupa cel de-al doilea razboi mondial, au inceput sa se ia masuri asupra discriminarii acesteia in raport cu sexul opus.
      In ziua de azi, ele muncesc cot la cot cu barbatii, insa nu sunt platite la fel de bine. Dar inca mai sunt oameni care cred ca o persoana de sex feminin nu poate sa faca ceea ce face una de sex masculin. De asemenea, este ok ca un barbat sa se culce cu nenumarate femei sau sa aiba nenumarate amante, dar daca o femeie se culca cu multi barbati sau are amanti ea primeste titlul de "curva".
      Multe descoperiri au fost facute de femei. Marie Curie a descoperit doua elemente noi : radiu si poloniu. Rosalyn Yalow a descoperit radioimunologia care perimite masurarea substantelor din sange. Mary Anderson a inventat stergatoarele de parbriz. Grace Murray Hopper a inventat limbajul de programare COBOL. Martha Coston este cea care a proiectat rachetele de salvare. Josephine Cochran a realizat masina de spalat. Asadar nu exista doar barbati genii.
       Femeia face atat de multe pentru societate. Sunt de acord cu proverbul care spune ca in spatele fiecarui barbat de succes se afla o femeie. Ei nu realizeaza  ca au nevoie de noi sau cat de importante suntem.☆





sâmbătă, 25 octombrie 2014

Prima ninsoare

        Hey
       Afara ninge de cateva ore. Majoritatea se bucura, mai ales cei mici . Dar mai sunt si oamenii fara o casa sau un adapost. Ei stau afara si ingheata. Daca au noroc, gasesc o scara de bloc in care sa se adaposteasca, o perioada, pana cand  sunt dati afara de catre un locatar. Asa ca ajung din nou in frig.
       Am avut o zi chiar buna. A venit o prietena la mine si am sculptat dovleci de Halloween. Mama s-a oferit sa o conducem pana la tramvai pentru ca viscolea. Nu ma asteptam sa vad asa ceva. Un vecin a trecut pe langa noi si s-a dus langa o casa parasita. Acolo era un om intins, invelit cu o patura rosie peste care era un strat de zapada. Abia puteai sa-l vezi. O doamna a sunat la 112. Nu se misca, credeam ca e mort...
        Cand ne-am intors am vazut doar patura. Ne-am intalnit cu vecinul. Acesta ne-a spus ca omul era in viata, constient. Salvarea l-a luat doar la insistentele acestiua. L-ar fi lasat acolo, sa inghete. Cum ramane cu juramantul lui Hippocrate?!  Nu pot sa inteleg cum ai putea sa lasi un om sa moara. Chiar daca e un om al strazii, si el este un suflet. Cred ca tot ceea ce isi doresc acestia este ca iarna sa fie usoara pentru a supravietui.

sâmbătă, 4 octombrie 2014

Ani de liceu

           De cand suntem mici, parintii ne spun ca anii de liceu sunt cea mai frumoasa perioada. Da, atunci se formeaza prieteniile care dureaza o viata intreaga. Nu ne gandim la bani. Majoritatea grijilor noastre sunt legate de scoala.
           Anul scolar a inceput de doar trei saptamani, iar eu am deja un morman de teme care asteapta sa fie facute. Nu mai vreau sa scriu sau sa invat pana la ore tarzii si sa imi fie frica de ascultari. Fiecare profesor crede ca materia lui este cea mai importanta si nu le pasa cate ai avut de facut pentru celalalte ore. M-am gandit sa ii descriu pe unii dintre ei.
           Doamna de romana nu reuseste sa ne capteze atentia, asa ca la ora ei nu este intodeauna liniste. Foloseste termeni complicati precum: metasememe, epanadiploza , narator heterodiegetic etc. Cateodata, cand o intrebam ce inseamna un termen , avem nevoie de o definitie la definitia dansei. Ne spune ca nu este exagerata si ca tot ceea ce facem este pentru "testarea finala".
           La fizica mereu este liniste. Doamna este foarte stricta. Cel mai frumos este cand te felicita ca ti-ai facut tema, dar ai cateva greseli mici, cum ar fi un desen, si iti da un 4. Totul trebuie sa fie perfect!
           La ora de desen, noi nu mai desenam, ci scriem pagini intregi de teorie.
           Domnul de mate este preferatul meu. El chiar te ajuta sa intelegi si nu se supara daca il rogi sa-ti mai explice o data. Are cateva zicale interesate precum: "matematica-i sfanta", "nicio zi fara matematica", "primii 6 ani de liceu sunt mai grei", "daca nu exista manual, atunci nu exista elev".
          Societatea in care traim ne spune ca atunci cand vom avea o cariera, un sot sau o sotie si copii vom deveni, instantaneu, fericiti. Astfel, "fericirea" noastra depinde de cat de bine invatam. Asa ca eu va las pentru ca mormanul incepe sa se clatine.


sâmbătă, 27 septembrie 2014

Kitty♥♥♥

             In fiecare dimineata, un ghem de blana se urca pe mine si incepe sa miaune pana cand ma dau jos din pat.
             Imi aduc aminte perfect ziua cand a intrat in viata mea. Era o zi friguroasa de decembrie. Tocmai iesisem de la dus si ma pregateam sa ma bag in pat, cand am observat ca ceva se misca la birou. Ca orice copil curios m-am dus sa vad ce era. Doi ochi albastri se uitau la mine. Era atat de frumoasa, cu blanita alba, urechile si labutele maro si nasul negru. Nu puteam sa inteleg cum a ajuns o pisica la mine in camera. Nu voiam sa ii mai dau drumul. O tineam in brate si ma gandeam ce sa-i spun mamei ca sa ma lase sa o pastrez. Am aflat ca ca era un dar de la Mos Nicolae venit mai devreme. Imi trebuia un nume pentru ea si m-am gandit la Kitty, numele unei eroine din desene animate. Pe atunci " Hello Kitty" nu aparuse in Romania.
              De atunci, ghemul asta de blanita imi aduce fericire in fiecare zi. Pot sa-i spun orice pentru ca este o buna ascultatoare si tine foarte bine secretele. Daca sunt suparata vine si sta cu mine. Cand imi este frig vine si se asaza pe mine. Ma iubeste chiar daca uit sa ii dau de mancare sau nu ii fac curat in tavita. Pot sa dau vina pe ea daca sparg ceva si nu se supara. Iar cel mai important lucru este ca ma face sa rad atunci cand crede ca usa de la balcon, care este facuta din sticla, este deschisa si intra cu capul in ea.
              Mi-ar placea sa iau acasa toate pisicile, dar din pacate Kitty este posesiva si nu ii place sa ma imparta. Asa ca am adoptat la distanta pisicuta abandonta in spatele blocului. In fiecare zi imi fac timp si ma duc sa o hranesc si o tin in brate. Probabil ca voi deveni o batrana enervanta cu multe pisici, dar e ok.  Aveti mila de animalutele abandonate si macar adoptati-le la distanta.
     

duminică, 21 septembrie 2014

Voluntariat la orfelinat

          Hey! Hey! Hey!
           In acest sfarsit de saptamana am fost voluntar. A trebuit sa ma trezesc devreme, dar a meritat. Nu ma asteptam sa fie asa interesant si distractiv.
           Sambata, doua profesoare dragute,  Claudia si Monica, ne-au invatat cum sa le captam atentia copiilor, dar si o multime de joculete.
           Duminica am mers la un orfelinat din apropierea Bucurestiului. Nu stiam la ce sa ma astept. Eram destul de nerabdatoare, gata sa-i vad pe copii. La intare am fost intampinati de doamna care avea grija de ei. Am fost condusi intr-o camera in care sa ne schimbam.  Eram in unul din dormitoare, care avea doua paturi suprapuse, doua dulapuri o chiuvete si o oglinda mica. Camera era destul de inghesuita, dar curata, iar paturile erau facute din resturi de mobilier.
           Dupa ce ne-am costumat, am coborat intr-o sala in care ne asteptau cei 15 copii cu care urma sa ne jucam. Erau la fel de nerabdatori ca si noi, asa ca, prima data am facut un joc de cunoastere. Am aflat ca le placea sa mearga la scoala, materile preferate fiind romana si matematica. Erau niste copii cuminti si ascultatori. Pe durata orelor  in care ne-am jucat, am inceput sa ma atasez de ei. Imi parea asa rau ca nu au o mama si un tata care sa aibe grija de ei. Am inceput sa ma gandesc cat de norocosi suntem ca avem acele persoane care ar face orice pentru noi si ne ofera tot ce este mai bun. Acei copii apreciaza cele mai mici lucruri si  se bucurau de fiecare clipa de atentie.
          La sfarsitul activitatii ne-au spus cat de mult le-a placut si ca si-ar dori sa ne intoarcem. Pentru astfel de momente merita sa fii voluntar.
          Prin volunariat invatam sa apreciem lucurile pe care le avem, ne creionam setul de valori care ne conduc in viata, ne formam ablilitati de lider si ne petrecem timpul intr-un mod placut. De asemenea, faculatile si angajatorii considera aceste activitati experienta profesionala.
          Pentru mine acest weekend a fost minunat. Am invatat multe lucruri noi si am intalnit oameni minunati. Sper sa incercati si voi! :)
        


joi, 18 septembrie 2014

Draga vara

                Draga vara,

                Imi este dor de tine. Ai fost minunta, iar eu te vreau inapoi. De cand scoala a inceput nu mai am timp de nimic si viata e mai plictisitoare. Intoarce-te si lasa-ma sa te iubesc!
                In fiecare dimineata am acelasi vis, de a ma trezi odihnita. Din pacate nu se intampla asa. Trebuie sa-mi parasesc cel mai bun prieten, patul, care imi o ofera toata dragostea si caldura lui. Cu greu ma tarasc spre scoala unde observ, ca de-obicei, multe fete triste.
               Saptamana aceasta, am fost obsedata de faptul ca toata lumea se imbraca la fel. Peste tot vad aceleasi genti si pantofi. Cum sa fie machiajul diferit? Si acesta trebuie sa fie identic... Chiar m-am plictisit. Vreau diversitate! Originalitatea este pe cale de disparitie :(. Inainte imi placea sa ma uit la oamni , de fiecare data observam ceva nou.
              Ce ar fi daca de astazi,  lasam hainele sa vorbeasca pentru noi,  devenim originali sau ne exprimam cu ajutorul acestora ? Daca aveti uniforma, o puteti personaliza. Pare o idee destul de buna.
               Tot in aceasta saptamana, am inceput sa simt ca nu ne mai traim viata din cauza telefonului. Tot timpul il utilizam. Nu mai ridicam capul sa ne uitam la lucrurile care ne inconjoara, pur si simplu, suntem obsedati. A ajuns sa ne controleze viata. Nu spun ca acesta nu ne poate fi de folos, insa este trist sa ne irosim timpul asa , pentru ca nu stim cand se va termina...Poate o sa descoperiti ceva ce va va schimba cursul vietii sau chiar persoana de care va veti indragosti:).  Asa ca lasati telefonul si hai sa descoperim lumea!  Talk to each other! Live!